Skip to content Skip to footer

Eva Leena Skarin

Skulptur & måleri
10 – 29 september

Jag arbetar i akryl, blyerts och grafik samt skulptur. Nu arbetar jag, sedan några år tillbaka med synteser. En process där jag använder mina upplevelser från mitt förhållande till djur. Bilder ur mitt eget fotoalbum, mina föräldrars fotoalbum eller foton på människor jag haft runt omkring mig på mina resor sammanför jag  med djur jag möter i djurparker. Att sätta djurhuvuden på människor avpersonifierar dem och blandar deras kroppsspråk med djurens ansiktsuttryck. Detta möte som blir en dubbeltydlighet i människans komplexa sociala koder med djurets avskalade ärlighet och pragmatism. Ett avslöjande. Jag söker i djuret dess enkelhet dess ärlighet i blicken. Att inte som människa låta känslorna stå i vägen för det man vill uträtta.

Den som tiger samtycker x(1)
Foto: Eva Leena Skarin

Jag undersöker avståndet mellan djur/människa-syntesen. Utforskar spel som sker mellan oss och formar oss till de vi är. Visualiserar tillstånd. Ställer mig frågor som handlar om hur vi människor möter varandra och i vilket uppsåt. Hans George Gadamer skriver i Sanning och metod att ” i syntesen mellan människa och djur, djur och människa, det egna det främmande, annulleras avståndet mellan oss och de Andra….” Jag vill undersöka detta avstånd. Ett utforskande både med de frusna ögonblick och det spel som sker mellan varelserna.

Arbetet tog sin början när jag arbetade inom Kriminalvården i ett SKISSprojekt (Samtidskonstnär i samtidssamhället) där jag tog  porträttbilder på de anställda. För att kunna visa bilderna offentligt var jag tvungen att göra om dem för att inte röja kriminalvårdarnas identitet. Samtidigt hade jag ett fotoprojekt i en djurpark. Det var då syntesen tog form, ansikten byttes ut mot djurhuvuden. Det blev ett sätt att avidentifiera kriminalvårdarna och frågor om vem som är fri och vem som är fånge började infinna sig. Den snärjde och den som snärjer.

Jag har varit på två AIR (Artist in residens) vistelse i Beijing Kina via Red Gate Gallery, där jag inledde ett samarbete med  konstnären Liao Xiang som har en skulpturverkstad där. Där gjorde jag mina glasfiber skulpturer som jag kommer att visa på Galleri Hantverket.

Mina mindre skulpturer är en slags ready-mades skulpturer. Målningarna i akryl/blyerts/tusch och grafiken fotogravyr.
CV

Eva-Leena Skarin Härnösand
073 0316420
el.skarin@telia.com
www.evaleenaskarin.com

Galleri Hantverket © 2024

Org. nummer: 769604-7765